Als er sprake is van een kwaliteitscultuur hebben alle betrokken binnen het partnerschap Samen Opleiden oog voor kwaliteit en wordt vanuit een gedeelde visie in een open dialoog met alle actoren gewerkt aan de verbetering van kwaliteit binnen het partnerschap. Dit betekent dat regelmatig een open gesprek wordt gevoerd over aandachtspunten, waarin het geven en ontvangen van feedback centraal staat.
In het kader van de pilot Ontwikkelingsgerichte Peer Review organiseerden vier partnerschappen in november een peer reviewdag waarin de eigen ontwikkelvragen centraal stonden. Peers vanuit twee verschillende partnerschappen kwamen op bezoek om mee te denken, vragen te stellen, uit te wisselen, om zo met elkaar tot leren te komen. Bij SCOPE Samen Opleiden hebben we […]
n juni 2022 organiseerde het partnerschap School of Education een midterm review. Er werd gekozen voor een bijzondere vorm: een markt met themakraampjes. Programmaleider Irene Doornbos en panellid Pascale Lucassen vertellen over de organisatie en opbrengsten.
Op 26 januari 2021 hebben Dirkje Zwama van partnerschap Arnhem & Achterhoek en Pettra van Beveren van de Nieuwe Opleidingsschool Amsterdam (NOA) meegedaan aan de pilot rondom ontwikkelingsgerichte peer reviews. Een jaar later zitten ze weer bij elkaar. Dit keer in een peer review die ze zelf hebben georganiseerd.
In de nieuwe Regeling tegemoetkoming kosten opleidingsscholen (juli 2019) lees je meer over de wijze waarop het kwaliteitskader en de werkwijze van peer review gekoppeld zijn aan de subsidieverstrekking. In juli 2021 zijn enkele wijzigingen in de regeling gepubliceerd.
Academische opleidingsschool ROS Rijnland (vo) deed mee aan de ‘pilot peerreviews’. Het partnerschap werkt naar aanleiding daarvan aan de aanscherping van het kwaliteitsbeleid, maar ontdekte ook een aantal succesfactoren van de peer review.
Ruim anderhalf jaar geleden, in maart 2020, kreeg de aspirant Meerwegen Opleidingsschool (MOS) een negatieve beoordeling van de NVAO. Inmiddels is de aspirant-status weer toegekend en gaat de MOS nogmaals vol vertrouwen op voor erkenning. Hoe bereidt de opleidingsschool zich hierop voor?
Herijkte versie van het Landelijk Raamwerk Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG), dat formeel is vastgesteld door de Vereniging Hogescholen en de MBO Raad. Doel van het PDG-traject is dat vakbekwame beroepsbeoefenaren zich als zij-instromer kwalificeren voor het beroep van docent in het mbo.
In deze eerste aflevering van onze Podcast Samen Opleiden spreekt host Joep Stassen met twee deskundigen die hebben meegewerkt aan de ontwikkeling van het landelijke kwaliteitskader Samen Opleiden & Inductie: Edmée Suasso van Hogeschool Saxion en Bob Koster van Fontys Lerarenopleiding Tilburg.
Deze aflevering van de Podcast Samen Opleiden schijnt een licht op een belangrijke bouwsteen van dat kwaliteitskader: de peer review, uit te voeren door bekwame, onafhankelijke en constructief kritische mensen die hetzelfde werk doen. Gastheer Joep Stassen praat hierover met Miranda Timmermans, Lector Leerkracht bij Avans Hogeschool en Rinske Stelwagen, adviseur in het mbo-veld.
In dit artikel aandacht voor de praktijk van kwaliteitsborging van twee opleidingsscholen: de DAM en Friesland College-NHL Stenden. Wat is de visie op kwaliteit en kwaliteitsborging van beide opleidingsscholen? En welke aanpak hebben zij gekozen om de kwaliteit te borgen?