Kennisbank | Informatie & inspiratie

In onze kennisbank vind je praktijkvoorbeelden, tools, podcasts, onderzoeksrapporten en relevante publicaties over Samen Opleiden & Professionaliseren. Gebruik de zoekfunctie of zoek op thema.

Zoek in kennisbank

Lerende leraar

Leeromgeving

Organisatie

Kwaliteitscultuur

Laatst toegevoegde items

9 augustus 2022

Sinds 2018 is Mitzy van Loon steevast aanwezig bij de netwerkbijeenkomsten. “De bijeenkomsten van het netwerk inspireren mij, voeden mij en geven energie. Het is heel mooi dat je het wiel niet helemaal zelf hoeft uit te vinden. En het zijn ook nog eens allemaal hele leuke mensen!”

Video’s & podcasts
24 mei 2022

In de derde kennisvlog vertelt Helma Oolbekkink, lector Naar een meervoudige professionaliteit van leraren aan de HAN, over haar onderzoek naar stuurkracht van startende leraren. Er ligt een grote uitdaging om startende leraren voor het beroep te behouden. Het ontwikkelen van stuurkracht bij de startende leraar kan daar positief aan bijdragen. Helma ziet een belangrijke rol voor de partnerschappen en de samenwerking die er tussen het opleidingsinstituut en de scholen aan het inductietraject is.

Video’s & podcasts
24 mei 2022

In de tweede kennisvlog neemt docent-onderzoeker Hanneke Maassen (Aeres Wageningen) ons mee in haar praktijkonderzoek naar creativiteitsontwikkeling bij leraren in opleiding. De maatschappij vraagt om jonge mensen die zich flexibel kunnen bewegen op de arbeidsmarkt. Dat vraagt niet alleen een mate van creativiteit van onze leerlingen en studenten, maar ook van hun leraren en dus van het opleiden van die leraren.

Video’s & podcasts
24 mei 2022

Samen beoordelen in een partnerschap Samen Opleiden, wat komt daarbij kijken en hoe doe je het goed? Gastheer Joep Stassen gaat in gesprek met Beatrix Gilbert (lerarenopleider Engels bij de HvA) en Leontine van den Berg (programmaleider) van ROS Rijnland, een vo-partnerschap. Het belangrijkste aandachtspunt, benadrukken ze: het hebben van een gezamenlijke visie op wat ‘startbekwaam’ betekent, als basis om coherent en consequent samen te kunnen beoordelen.

Praktijkvoorbeelden & interviews
22 mei 2022

Nemen er op dit moment 4 besturen deel aan het partnerschap Samen Opleiden regio West-Brabant, als alles volgens plan verloopt zijn in 2025 alle 29 po-besturen in de regio bij het partnerschap aangesloten. Marianne van Meel (projectleider) vertelt over dit uitbreidingstraject.

Video’s & podcasts
24 april 2022

Bij het Samen Opleiden en de inductie van startende leraren komt ook HRM om de hoek kijken. In deze podcastaflevering spreken Martiene Enserink, coördinerend schoolopleider van opleidingsschool Landstede MBO in de regio Zwolle, en Tommer Franken, opleidingscoördinator binnen het VO-partnerschap NOD Haaglanden, met gastheer Joep Stassen over hun inzichten en ervaringen met het verbinden van HRM en inductie. Die verbinding wordt in deze twee partnerschappen op verschillende manieren vormgegeven.