Logboek #3 | Samen Opleiden in ontwikkeling: Reflectie en nieuwe perspectieven in Onderwijsregio Haaglanden

Deze logboekserie volgt twee programmaleiders van partnerschappen Samen Opleiden binnen verschillende onderwijsregio’s op drie momenten in de tijd. In deze interviews delen zij hun ervaringen en inzichten in het proces van Samen Opleiden, de bestuurlijke uitdagingen en de veranderende rol van programmaleiders binnen de nieuwe context van de onderwijsregio’s. Door de voortgang in de onderwijsregio’s te volgen, biedt deze serie waardevolle lessen en inspiratie voor partnerschappen die gezamenlijk werken aan het opleiden van de leraren van morgen.

Context

Jenny van Eijma is programmamanager van de Opleidingsschool Mondriaan en betrokken bij de Onderwijsregio Haaglanden. De Onderwijsregio Haaglanden, een van de voorlopers in de landelijke aanpak van het lerarentekort, kent een diverse mix van opleidingsvarianten en samenwerking tussen sectoren, van kinderopvang tot hoger onderwijs. Jenny’s rol is het bewaken van de kwaliteit van het Samen Opleiden, het verbinden van strategische doelen met operationele uitvoering en het versterken van de zichtbaarheid van het mbo binnen deze complexe en veranderende context. In eerdere logboeken stonden de uitdagingen van bestuurlijke dynamiek, de integratie van mbo-partners en de werving van nieuwe docenten centraal. In dit laatste logboek reflecteert Jenny op de voortgang, behaalde resultaten en ambities voor de toekomst.

Lees het eerste logboek en het tweede logboek voor meer achtergrond over de ontwikkelingen binnen Opleidingsschool Mondriaan en de Onderwijsregio Haaglanden.

Terugblik: Inzichten en reflectie

Jenny kijkt terug op de reeks gesprekken en benoemt hoe waardevol het is geweest om de ontwikkelingen binnen Samen Opleiden structureel vast te leggen. De logboeken boden niet alleen een moment van reflectie, maar hielpen ook om zichtbaarheid te vergroten en te leren van eerdere ervaringen.

Het heeft ons geholpen om te zien wat we al hebben bereikt en waar nog kansen liggen. Ken je waarde. Het vastleggen van inzichten is essentieel om samen verder te komen.”

Een belangrijk aandachtspunt in de regio blijft de complexiteit van bestuurlijke processen. Terwijl strategische doelen vaak goed worden geformuleerd, is de vertaling naar operationele uitvoering niet altijd eenvoudig. Het mbo heeft, mede dankzij Jenny’s inspanningen, een betere positie gekregen in de samenwerking in de onderwijsregio. Projecten zoals het mbo-inductieprogramma (MIP) en de presentatie van Mondriaan’s doorlopende leerlijnen hebben bijgedragen aan een grotere zichtbaarheid en erkenning van het mbo.

We hebben laten zien wat we als mbo te bieden hebben. Het voelt goed om te zien dat onze inspanningen nu echt landen.”

Zichtbaarheid van het mbo
Het organiseren van bijeenkomsten op Mondriaan-locaties en het presenteren van mbo-specifieke projecten, zoals de doorlopende leerlijnen van kinderopvang naar klassenassistent en docent-in-opleiding, hebben de zichtbaarheid van het mbo binnen de regio aanzienlijk vergroot. Jenny: “Door onze deuren te openen en projecten in de spotlight te zetten, hebben we laten zien dat het mbo een cruciale speler is in de regio.”

Regionale samenwerking
De samenwerking binnen Onderwijsregio Haaglanden blijft een uitdaging vanwege de uiteenlopende belangen en agenda’s van de partners uit de verschillende sectoren. Jenny ziet echter positieve stappen, zoals een sterkere betrokkenheid van Opleidingsschool Mondriaan bij regionale communicatie en kennisdeling via nieuwsbrieven en bijeenkomsten.

Samenwerken is geen doel op zich. Het moet leiden tot betere oplossingen en meer impact.”

Mbo-inductieprogramma (MIP)
Het MIP is een belangrijke mijlpaal voor het mbo in de Onderwijsregio Haaglanden. Het programma richt zich op de begeleiding van nieuwe docenten en biedt handvatten voor een goede start in het onderwijs. Door crossovers met andere inductieprogramma’s te stimuleren, wordt het mbo sterker verbonden met het po en vo. “Het MIP laat zien hoe je met gerichte programma’s niet alleen startende docenten helpt, maar ook samenwerking tussen sectoren versterkt.”

Bestuurlijke dynamiek
Hoewel bestuurlijke drukte soms een belemmering vormt, merkt Jenny dat er vooruitgang wordt geboekt. Het actief meedenken en ondersteunen van de onderwijsregio helpt om de complexiteit te reduceren en focus te houden op de inhoud.

Bestuurlijke drukte is een realiteit, maar we hebben laten zien dat we met de juiste aanpak vooruitgang kunnen boeken.”

Blik op de toekomst

Jenny kijkt met ambitie vooruit en benoemt drie belangrijke focuspunten:

  • Investeren in zichtbaarheid en samenwerking: Het mbo moet een blijvende rol spelen in de regionale samenwerking. Door zichtbaar te blijven en actief bij te dragen aan regionale initiatieven, wil Jenny de positie van het mbo verder versterken. “We moeten blijven investeren in onze zichtbaarheid. Dat zorgt ervoor dat niemand meer om ons heen kan.”
  • Kwaliteit voorop: Het waarborgen van de kwaliteit van opleidingen blijft een prioriteit. Jenny ziet het als haar taak om samen met andere opleidingsscholen de balans te bewaren tussen flexibiliteit en hoge standaarden. “Samen opleiden betekent dat we samen verantwoordelijkheid nemen voor de kwaliteit van ons onderwijs.”
  • Leren van elkaar: Reflectie en kennisdeling zijn cruciaal om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Jenny wil blijven investeren in het delen van ervaringen en successen binnen en buiten de regio. “Door te blijven leren en reflecteren, kunnen we Samen Opleiden steeds beter maken.”

Belangrijkste lessen uit Onderwijsregio Haaglanden

  • Werk vanuit kracht: Zichtbaarheid en trots op eigen prestaties helpen om je positie te versterken. Laat zien wat je te bieden hebt. “Wij zijn niet zomaar een mbo, we zijn dé mbo-instelling in de regio.”
  • Focus op inhoud: Laat samenwerking niet verzanden in bestuurlijke of financiële discussies. De inhoud moet altijd centraal blijven staan. “Samenwerken is geen doel op zich, het is een middel om impact te maken.”
  • Durf te experimenteren: Initiatieven zoals het MIP en de doorlopende leerlijnen tonen de kracht van experimenteren en leren van pilots. “Pilots laten zien wat werkt en helpen om beter samen te werken.”
  • Blijf reflecteren: Reflectie helpt om rollen en samenwerkingen te verduidelijken en te verbeteren. “Reflectie geeft inzicht in wat werkt en wat beter kan.”
  • Samen verantwoordelijk: Samenwerken betekent ook samen verantwoordelijkheid nemen voor uitdagingen en oplossingen. “Samen opleiden vraagt om een gezamenlijke inspanning.”


 

Gerelateerde berichten