De week van Samen Opleiden 2024

Welkom


Welkom bij het dossier van De Week van Samen Opleiden 2024! Deze week, van maandag 8 april tot en met donderdag 11 april, staat volledig in het teken van het delen van kennis, ervaringen en inspiratie op het gebied van samen opleiden en professionaliseren in het onderwijs. Het thema van dit jaar is: Samen Opleiden & Professionaliseren in transitie.

Blijf dit dossier gedurende de week volgen, want we vullen het regelmatig aan met nieuwe content, zoals de presentaties van de verschillende sessies, de dagelijkse congresmails en foto’s van het congres. Mis niets van deze inspirerende week vol kennisdeling en professionalisering in het onderwijs!

Keynote

Keynote | Delicate verbindingen: Hoe regionale netwerken ‘Samen Opleiden &
Professionaliseren’ functioneren

Netwerken Samen Opleiden & Professionaliseren zijn delicaat: een heerlijkheid voor fijnproevers; tegelijkertijd breekbaar en broos. Dat is één van de conclusies uit ons onderzoek bij tien van deze netwerken. In de keynote op het congres presenteerde Sietske Waslander (hoogleraar sociologie, TIAS School for Business and Society) de belangrijkste conclusies uit dat onderzoek, uitgevoerd door een team van TIAS, de Haagse Hogeschool en Oberon. Het onderzoek maakt deel uit van het onderzoeksproject ‘Sturen met ruimte’ (NRO-onderzoek). Wat maakt SO&P netwerken eigenlijk zo delicaat? Hoe functioneren deze netwerken in de praktijk en wat zijn de grootste dilemma’s? En wat hebben we geleerd over factoren die wel – of juist niet – bijdragen aan de impact van netwerken SO&P?

Programma

Programma

Digitale sessies | 8-10 april 2024

Op maandag 8, dinsdag 9 en woensdag 10 april worden er digitale sessies georganiseerd. Hier krijgen deelnemers de kans om deel te nemen aan boeiende discussies, interessante presentaties en interactieve workshops. NB De inschrijving voor deelname aan de digitale sessies is gesloten.

Congresdag | 11 april 2024

Op donderdag 11 april vindt de fysieke congresdag plaats in Het Spant in Bussum. Deze dag wordt geleid door niemand minder dan dagvoorzitter Dirk Megens, beter bekend als ‘Meneer Megens’, docent rekenen en economie. Sietske Waslander zal de keynote verzorgen met haar presentatie ‘Delicate verbanden; Hoe regionale netwerken Samen Opleiden en Professionaliseren functioneren’.

Presentaties

Presentaties

We delen hieronder de presentaties van de verschillende sessies en workshops die hebben plaatsgevonden. Zo kun je ook na afloop van De week van Samen Opleiden de waardevolle inzichten en informatie terugvinden en benutten. Blijf dit dossier dus in de gaten houden voor de nieuwste updates en toevoegingen!

Digitale sessies | 8 t/m 10 april 2024

Sessies congresdag | 11 april 2024

Naslag

Webinar | Oog voor transitie

Hoe kan ‘oog hebben voor transitie’ je helpen om het leven en werk van jezelf en van anderen vreugdevoller te maken en tegelijkertijd verandering te implementeren? Gisteren nam Michiel Soeters van ‘De school voor transitie’ ons rondom dit vraagstuk een uur lang mee op reis.

Verslag | Auctoraat als katalysator

Lectoraat en practoraat (mbo) zijn ingeburgerde begrippen in de wereld van het Samen Opleiden. Maar auctoraat (vo) is dat niet – nog niet. Dat geldt ook voor primoraat (po). Een handjevol (opleidings)scholen heeft dat concept inmiddels omarmd, maar voor het overgrote deel van het onderwijsveld is het nog een onbekende grootheid. Het Platform Samen Opleiden & Professionaliseren ziet meerwaarde om de onderzoekende houding van (aanstaande) leraren door een auctoraat te versterken vandaar aandacht hiervoor in de Week van Samen Opleiden 2024 middels een (digitale) sessie.

Congresmails

Congresmails

Elke dag tijdens De Week van Samen Opleiden versturen we een congresmail boordevol interessante content, zoals filmpjes, podcasts, portretten en praktijkvoorbeelden. Hiermee blijf je op de hoogte van alle belangrijke ontwikkelingen en activiteiten tijdens het evenement. De verstuurde congresmails vind je hieronder terug.

In de spotlight

In de spotlight

Ontdek elke dag een nieuwe parel uit ons archief! In de spotlight: klassiekers, bekende werken en populaire publicaties van het Platform Samen Opleiden. Laat je inspireren en (her)ontdek waardevolle inzichten tijdens De week van Samen Opleiden.

Het Grote verhalenboek

Als eerste vragen we aandacht voor ‘Het Grote Verhalenboek! Geschreven door Miranda Timmermans (Avans Hogeschool) in samenwerking met Elizabeth White (University of Hertfordshire), biedt dit boek een inkijkje in de persoonlijke dilemma’s van lerarenopleiders in de praktijk. De openhartige verhalen nodigen uit tot zelfreflectie en gesprek, waardoor dit boek niet alleen leerzaam is, maar ook bijdraagt aan persoonlijke groei.

Het transformatorhuisje

Hoe kunnen we het complexe proces van het opleiden van aanstaande leraren op de werkplek zichtbaar maken? En hoe kunnen we als opleiders verdieping aanbrengen in het leerproces van studenten? Bob Koster en Judith Stappers bieden in hun publicatie ‘Het Transformatorhuisje’ inzichten en methodieken om de complexiteit van werkplekleren te ontrafelen. Ontdek hoe dit boek een waardevolle gids kan zijn voor opleiders die streven naar effectief werkplekleren.

Vensters op twintig jaar Samen Opleiden & Professionaliseren

Het is een bekende uitspraak: je moet weten waar je vandaan komt om te bepalen waar je naartoe wilt. In deze publicatie van de hand van Edmée Suasso (Kennisnetwerk Lerende Leraren) komen in zeven vensters de mijlpalen en belangrijkste ontwikkelingen van Samen Opleiden in de afgelopen twintig jaar naar voren. Welke ontwikkeling heeft deze manier van opleiden doorgemaakt? Inhoudelijk, financieel en wat betreft kwaliteit? Wat is er allemaal veranderd? En waarom?

De meerwaarde van Samen Opleiden


Het onderzoek van expertisecentrum ECBO uit 2021 naar de meerwaarde van Samen Opleiden & Professionaliseren (SO&P) in het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs schetst een positief beeld. Partnerschappen benadrukken dat SO&P niet alleen de samenwerking en afstemming verbetert, maar ook de kwaliteit van begeleiding, beoordeling en de startkwaliteit van docenten. Waardevol inzichten voor iedereen die betrokken is bij het vormgeven van Samen Opleiden en professionaliseren in Nederland.

Fotogalerij

Fotogalerij