PO
VO

Terugblik eindejaarsbijeenkomst ‘Samen opleiden in breder perspectief’

Op 6 december 2017 organiseerden de PO-Raad en VO-raad in ‘Zaalverhuur 7’ in Utrecht een grote bijeenkomst onder de titel ‘Samen opleiden in breder perspectief’. Ruim 120 professionals bogen zich over een breed spectrum van subthema’s.

‘Samen opleiden in breder perspectief’ heet in het programmaboekje een ‘bijeenkomst’ te zijn, maar lijkt in werkelijkheid nog het meest op een kruising tussen een kerkdienst en een debat in het Britse Lagerhuis. Dat heeft alles te maken met enerzijds de locatie: een 19de-eeuws protestants godshuis – nog steeds als zodanig in gebruik bij de zogeheten Hope Church – en met anderzijds de opstelling van de stoelen: grotendeels in oppositie. Als sommige van de 120 deelnemers zich hierdoor al enigszins geïntimideerd voelen, dan neemt de voorganger van dienst, gespreksleider Joep Stassen, die schroom meteen weg door de losse, lenige en lichtvoetige manier waarop hij het programma aan elkaar praat. En ook zijn assistent draagt aan die sfeer bij: ‘buzzmaster Michel’ laat de deelnemers met behulp van hun mobieltjes live meediscussiëren; in kleurige tekstballonnetjes worden hun quotes ter plekke op een groot scherm geprojecteerd. Iedereen kan op die manier meedoen (Stassen: ‘U bent het panel!’), en weet zich letterlijk gezien. De betrokkenheid kan niet groter zijn.

Zes pitches

Na dit ontspannende opwarmertje wordt het een stuk inhoudelijker. Zes inleiders kent deze bijeenkomst: deskundigen op even zovele subthema’s die het hoofdthema ‘samen opleiden’ in 5-(à 10-)minuten-pitches in de volle breedte neerzetten. Telkens wordt er door de zaal driftig meegebuzzed, en telkens licht Stassen een paar aansprekende quotes uit om die in de zaal te laten toelichten door degene van wie die uitspraak afkomstig is. Lees de pitches in het totale verslag.

Aan tafel!

Wat volgt, zijn buitengewoon geanimeerde groepsdiscussies aan zes gesprekstafels, die voorgezeten worden door de inleiders van zojuist. Van elk van deze zes discussies vindt u hier de samenvatting. En klik hier voor een artikel over de bruikbare resultaten van het gesprek over samen opleiden en het lerarentekort met valkuilen én oplossingsrichtingen.

Platform Samen Opleiden & Professionaliseren

De bijeenkomst wordt afgesloten met een plenaire evaluatie van de opbrengsten. Van elk van de zes groepen die een subthema hebben besproken haalt dagvoorzitter Stassen de grootste eyeopener op. De bijeenkomst wordt afgesloten met de slotmededeling van Gea Spaans (PO-Raad) en Nienke Wirtz (VO-raad) dat het Steunpunt Opleidingsscholen nog een jaar door mag, en wel onder een nieuwe naam: Platform Samen Opleiden & Professionaliseren.

Leest u hier het uitgebreide verslag van deze geslaagde bijeenkomst.

Sfeerimpressie

Resultaten publieksvragen

 

 

 

Gerelateerde berichten