Het Kwaliteitskader Samen Opleiden beschrijft de basiskwaliteit van Samen Opleiden en Inductie en geeft partnerschappen handvatten voor de verdere ontwikkeling hiervan. De basiskwaliteit wordt aangetoond aan de van vier waarborgen: de lerende leraar, de leeromgeving, de organisatie en de kwaliteitscultuur. Aan de hand van het kwaliteitskader organiseren partnerschappen peer reviews.
Theoretische noties en instrumenten voor kwaliteitscultuur in Samen Opleiden & Professionaliseren. Kwaliteitscultuur is een begrip dat steeds meer ingebed raakt in de partnerschappen Samen Opleiden & Professionaliseren. Sinds 2021 vormt het de vierde waarborg in het kwaliteitskader van SO&P. Dit katern biedt een verdieping in de theorie rondom kwaliteitscultuur en introduceert diverse instrumenten die specifiek […]
De Kritische Reflecties van vijftien partnerschappen Samen Opleiden & Professionaliseren uit po, vo en mbo zijn geanalyseerd. In de Kritische Reflectie formuleren partnerschappen hun ontwikkelvragen als basis voor de ontwikkelingsgerichte peer reviewdag en geven zij context en toelichting. De analyse biedt inzicht in de thema’s die aan bod komen in de Kritische Reflecties en geeft […]
De commissie beoordelingsgerichte peer review van DUS-I heeft het evaluatieverslag van een groot aantal beoordelingsgerichte peer reviews gepubliceerd. Dit verslag geeft inzicht in de ervaringen en voortgang van de 13 aspirant-partnerschappen die in 2020 zijn gestart. Daarnaast zijn begeleidingsgesprekken gevoerd met partnerschappen die in 2021 en 2022 zijn begonnen.
Dit document biedt handvatten voor het werken met leeruitkomsten in het onderwijs. Leeruitkomsten zijn meetbare doelen die studenten moeten behalen, zoals kennis, vaardigheden en competenties. Door ze centraal te stellen, kunnen curricula flexibeler en persoonlijker worden ingericht. Het document bespreekt hoe leeruitkomsten ontworpen, beoordeeld en geïntegreerd worden, en hoe werkplekleren en blended learning hierbij ondersteunen.
Het partnerschap Samen Opleiden heeft een gezamenlijk en gedragen beeld van het beroep van leraar en heeft dat vertaald in een visie op het leren en opleiden van leraren. Deze visie heeft betrekking op de wijze waarop de leraar een bijdrage kan leveren aan het leren van leerlingen en aan het functioneren van de school. Op basis van het beroepsbeeld zijn toetsbare doelstellingen uitgewerkt voor het opleiden van aankomende leraren, en voor de verdere ontwikkeling van de leraar als professional gedurende de loopbaan.
Bekijk thema