Een sterke onderzoeks- en verbetercultuur is cruciaal voor het continu verbeteren van de kwaliteit van onderwijs en professionalisering. Partnerschappen Samen Opleiden stimuleren onderzoeksmatig werken, leiden academische leraren op en dragen bij aan een cultuur van voortdurende ontwikkeling.
Dit dossier bundelt belangrijke inhoud, tools en inspiratie om onderzoeksmatig werken en een verbetercultuur binnen partnerschappen te versterken. Daarnaast biedt de website van Platform Samen Onderzoeken een rijk overzicht van praktijkvoorbeelden, documenten en concrete handvatten om direct aan de slag te gaan. Ontdek meer via de website!
Ontdek inspirerende verhalen en praktische inzichten over onderzoek en onderwijsverbetering via onze podcasts en webinars. In dit blok vind je een selectie van praktijkvoorbeelden en boeiende gesprekken met experts die je verder op weg helpen bij thema’s zoals innovatie, een onderzoekende cultuur, en de kracht van samenwerking. Laat je inspireren door verhalen uit het werkveld en concrete tips om onderzoek en leren in jouw praktijk te versterken.
Met deze praktische tools ondersteunen we partnerschappen en scholen bij het versterken van hun onderzoeks- en verbetercultuur. Of je nu start met evidence-informed werken, samen innoveert in teams of de kwaliteit van dialoog binnen werkgroepen wilt verbeteren, deze hulpmiddelen bieden concrete handvatten en inspiratie om effectief aan de slag te gaan. Ontdek hoe deze tools bijdragen aan beter onderwijs en een onderzoekende houding in jouw organisatie.
De digitale Leeromgeving Onderzoekscultuur ondersteunt scholen en schoolbesturen in het po, vo en mbo om evidence-informed te werken aan schoolontwikkeling. De deelnemer kiest allereerst vanuit welke rol – leraar, schoolleider of bestuur – hij de digitale tool invult en start met de scan om de beginsituatie en doelen vast te stellen. Vervolgens krijgt de deelnemer acties aangereikt, maakt hij een werkplan en ontvangt hij tips in de vorm van voorbeelden, artikelen, instrumenten en filmpjes.
Deze praktische toolkit is voor iedereen die in (bovenschoolse) teams op een effectieve manier wil samenwerken aan een innovatief vraagstuk. Voor elk van de acht bijeenkomsten is er een leidraad in de vorm van een PowerPoint met daarin doel, een agenda en werkvormen. Je werkt toe naar het ontwerpen van een tool en/of praktische handreiking. De methodiek ondersteunt bij het leggen van een goede verbinding met de eigen school en met het benutten van ieders netwerk.
Dit instrument, ontwikkeld binnen het NRO-project ‘Kennisbenutting in onderzoekende scholen’, helpt werkgroepen, leerteams en andere onderwijsteams om diepere, reflectieve dialogen te voeren. Het stimuleert wederzijds begrip, benutten van elkaars expertise en onderbouwde besluitvorming. Leraren verbeteren hun onderzoekende houding door scherpe analyse en evaluatie. Vertrouwen en respect vormen de basis voor succes. Ideaal voor teams die samen werken aan beter onderwijs en kennisbenutting.
Academisch geschoolde leraren dragen bij aan een onderzoekende cultuur, versterken schoolontwikkeling en stimuleren een kritische houding binnen teams. Om hen optimaal te begeleiden en positioneren, ontwikkelde het Platform Samen Opleiden & Professionaliseren een gesprekstool. Deze tool biedt vier persona’s en praktische richtinggevers om partnerschappen te ondersteunen bij het opleiden, begeleiden en leren van academische studenten en masterstudenten op de werkplek.
Deze dossiers bieden inspiratie en concrete handvatten voor het versterken van onderzoeksmatig werken en onderwijsverbetering. Ontdek hoe je een lerende organisatie ontwikkelt, effectief samenwerkt in innovatieteams en feedback inzet als krachtige tool voor leren en professionalisering. Klik op een dossier voor meer informatie en praktische hulpmiddelen.
Ontdek praktische leidraden, inzichten en publicaties die scholen en partnerschappen helpen bij het versterken van hun onderzoeks- en verbetercultuur. Van evidence-informed werken tot het ontwikkelen van academische opleidingsscholen en het benutten van diversiteit: deze kennisbank biedt waardevolle handvatten en inspiratie.
Deze publicatie geeft een overzicht van de belangrijkste opbrengsten van drie jaar Werkplaats Diversiteit, variërend van visies op Diversiteit en praktijkonderzoek tot resultaten van onderzoek naar de Werkplaats en van onderzoeksprojecten door twaalf leerteams.
Nieuwe inzichten en ontwikkelingen in het Samen Opleiden, de opleiding en het werkveld gaven aanleiding om het concept van de academische opleidingsschool te actualiseren. Samen met het werkveld ontwikkelde Hogeschool KPZ een profiel van een onderzoeksschool. Dit profiel is inmiddels omarmd door de partnerschappen Samen Opleiden & Professionaliseren. Hoe ontwikkelt een academische opleidingsschool zich door […]
De leidraad ‘Werken aan onderwijsverbetering’ ondersteunt scholen in het primair onderwijs om zich tot lerende organisaties te ontwikkelen. In een school als lerende organisatie verbeteren leerkrachten en schoolleiders hun onderwijs op een onderbouwde en duurzame manier. Door zich te verdiepen in bestaande kennis, ervaringen te delen, van elkaar te leren en samen te werken.
In het primair onderwijs willen steeds meer scholen en schoolbesturen aan de slag met kennis uit (praktijkgericht) onderzoek. Zo kunnen ze de kwaliteit van hun onderwijs verbeteren. Om scholen en besturen op weg te helpen met evidence-informed onderwijs, is er nu de praktische startnotitie ‘Sleutels voor evidence-informed werken’ van het Platform Samen Onderzoeken.
Onze katernen bieden praktische inzichten en handvatten voor het integreren van praktijkonderzoek in de schoolcultuur. Ze belichten de rol van onderzoek bij schoolontwikkeling, de samenwerking tussen leraren, studenten en begeleiders, en hoe onderzoek kan leiden tot verbeteringen in de praktijk.
Of het nu gaat om het stimuleren van inhoudelijke gesprekken, het benutten van onderzoeksresultaten of het begeleiden van afstudeeronderzoeken: deze publicaties ondersteunen scholen bij het vormgeven van een sterke onderzoeks- en verbetercultuur.