VO

Lancering | Loopbaancompetentietool ‘Invloed hebben op je loopbaan’

Marinka Kuipers verzorgt op woensdag 2 juni tijdens De week van Samen Opleiden samen met Marco Snoek de werksessie ‘Loopbaanperspectieven voor Leraren’. Dit is een mooi moment om de door Marinka ontwikkelde Loopbaancompetentietool te lanceren!

Naar Loopbaancompetentietool

Hoe werkt het?

Deze loopbaancompetentietool helpt leraren om hun loopbaan te beïnvloeden. Eerst kies je de loopbaansituatie of het loopbaanproces waar je aan wilt werken. Vervolgens breng je in kaart welke loopbaancompetenties je al inzet en welke je verder wilt ontwikkelen. Tot slot krijg je handvatten hoe je dat kunt doen. Leidinggevenden en HR-managers kunnen de tool gebruiken bij de begeleiding van medewerkers en in ontwikkelgesprekken. Ook kunnen ze de tool inzetten om een ontwikkelcultuur in de organisatie te bevorderen.

Invloed hebben op je loopbaan

Door veranderingen op de arbeidsmarkt en in het onderwijs, is het belangrijker geworden dat onderwijsprofessionals zich een leven lang blijven ontwikkelen. Naast het verwerven van de kennis, vaardigheden en houdingen die de (werk)omgeving vereist, gaat het hierbij ook om persoonlijke mogelijkheden en drijfveren. De hedendaagse visie op loopbaanontwikkeling gaat ervan uit dat je zelf de regie neemt in je persoonlijke ontwikkeling en dat je je gedurende je hele loopbaan blijft ontwikkelen op basis van je eigen motieven en mogelijkheden. Dat is ook het uitgangspunt van deze tool.

Ontwikkeld door Marinka Kuijpers

De Loopbaancompetentietool is in opdracht van de VO-raad ontwikkeld door prof. dr. Marinka Kuijpers, bijzonder hoogleraar Leeromgeving en -loopbanen aan de open Universiteit en directeur van Loopbaangroep en Carpe-CarrierePerspectief. De loopbaancompetenties zijn in verschillende onderzoeken onderzocht en zijn statistisch onderbouwd (Kuijpers & Scheerens, 2006; Meijers & Kuijpers, 2014). De uitgangspunten sluiten aan bij belangrijke theorieën, zoals de Self Determination Theory van Ryan en Deci (2002) en Career adaptability en Lifedesign van Savickas.

Gerelateerde berichten