PO

Regio van de maand PO | Partnerschap Samen Opleiden Twente Oost

Onderzoekend vermogen versterken

Deze maand staat Stichting Brigantijn centraal, een bestuur met 18 po-scholen in Twente. De stichting maakt deel uit van het Partnerschap Samen Opleiden Twente Oost en participeert in het academische opleidingsscholenoverleg van het partnerschap. Deze stichting investeert veel in het onderzoekend vermogen van de scholen. Marit Kruiskamp is kwaliteitsmedewerker en coördinator AOS bij Stichting Brigantijn.

Wat is kenmerkend voor het Samen Opleiden binnen Stichting Brigantijn?
“Dat al onze scholen opleidingsscholen zijn en dat we veel investeren in het onderzoekend vermogen van onze scholen. Vijf van de 18 scholen zijn (startende) academische opleidingsscholen. Op die scholen is er een Teacher Leader werkzaam, die zich bezighoudt met alles dat met onderzoek te maken heeft. De Teacher Leader begeleidt de LIO-studenten, maar onderhoudt ook de contacten met externe onderzoekers als de school meedoet aan een (promotie)onderzoek. Onze academische opleidingsscholen hebben allemaal een onderzoeksagenda met maximaal drie grote schoolontwikkelingen en bijbehorende onderzoeksvragen. Alle onderzoeksactiviteiten – het eindonderzoek van de LIO en andere onderzoeken op de school – zijn gericht op en dragen dus bij aan die schoolontwikkelingen.”

Wat zijn de komende periode jullie belangrijkste uitdagingen?
“Ons bestuur is er sterk op gericht om op alle niveaus, zowel bij scholen, leerkrachten als kinderen, het onderzoekend leren, de nieuwsgierigheid, het samenwerken en het kritisch denken te stimuleren. Want Stichting Brigantijn heeft de ambitie om de komende jaren het onderzoekend leren en het onderzoekend vermogen van al onze scholen te versterken. Dat is ook een uitdaging, omdat sommige scholen nog maar net als opleidingsschool zijn gestart en er dus nog heel wat nodig is voordat deze scholen de stap kunnen maken om academische opleidingsschool te worden.”

Meer informatie
Marit Kruiskamp
m.kruiskamp@stichtingbrigantijn.nl

Bekijk eerdere edities van Regio van de maand

Gerelateerde berichten