VO

Actueel | Trainees in onderwijs trekt nieuwe generatie docenten aan

Onlangs gaf ‘Trainees in onderwijs’ het startschot voor de wervingsronde van nieuwe trainees. Binnen dit traineeship worden academici opgeleid tot eerstegraads bevoegde onderwijsprofessionals die het onderwijs voorzien van nieuwe energie en de perspectieven voor (aankomende) docenten verbeteren. Kandidaten kunnen zich aanmelden tot 3 februari 2020. Partnerscholen kunnen zich elk moment aanmelden.

 

In een traject op maat halen de academici hun eerstegraads lesbevoegdheid, gaan ze direct aan de slag als docent op een school, én volgen ze een persoonlijk verdiepingsprogramma, gericht op leiderschap, ondernemerschap en onderzoek. De trainees krijgen zo de kans om het docentschap te combineren met het realiseren van betekenisvolle ontwikkelingen voor het onderwijs. Hiermee wordt een hele nieuwe doelgroep van ambitieuze academici aangesproken.

Loopbaan

Veel jonge academici voelen ook de drang om maatschappelijke betekenis te kunnen geven aan hun loopbaan, maar willen graag meer dan alleen voor de klas staan. Een combinatie met andere werkzaamheden als een hybride docent, of afwisselend docent zijn in een circulaire carrière zijn mogelijkheden die hen erg aanspreken. Het traineeship faciliteert de kick-start van precies zo een loopbaan waarbij vele opties open liggen binnen een breed maatschappelijk netwerk. Trainees in onderwijs biedt ondernemende en leergierige academici deze kans.

Impact op school

Ook voor scholen is deelname aan het traineeship interessant. Het biedt hen de kans om nieuwe jonge, talentvolle docenten in huis te halen, die de kwaliteit van hun onderwijs een impuls kunnen geven en kunnen bijdragen aan de school als lerende organisatie.Op het Joke Smit College in Amsterdam bestaat de helft van het docententeam uit trainees en oud-trainees. Rector Wilma de Vries onderstreept het belang van meer academici met ambitie en maatschappelijke betrokkenheid voor de klas: “Zij brengen een cultuur van onderzoek doen en van elkaar leren, waardoor iedereen met plezier samenwerkt op onze school. Co-teaching is nu heel vanzelfsprekend geworden, dankzij de trainees en alumni uit het traineeship.”

Meer informatie

Het programma ‘Trainees in onderwijs’ is tot stand gekomen in samenwerking met de VO-raad, Inter-universitaire lerarenopleidingen (ICL), Vereniging van Universiteiten (VSNU) en het ministerie van OCW. Het bouwt daarbij voort op de succesvolle aspecten van de eerdere traineeships in het onderwijs Eerst de Klas (EDK) en het OnderwijsTraineeship (OTS).

Voor meer informatie kunt u terecht op de website traineesinonderwijs.nl. Bij vragen is de organisatie van het traineeship te bereiken via info@traineesinonderwijs.nl.

Gerelateerde berichten