VO

20 mei | Uitwisselingsbijeenkomst ‘Begeleiding startende leraren in de praktijk’

Veel nieuwe leraren verlaten al na korte tijd de school of zelfs het onderwijs. Hoe zorgen we ervoor dat we onze starters behouden voor het onderwijs? Hoe kunnen we hen beter boeien en binden? In de afgelopen jaren is er veel kennis en ervaring ontwikkeld binnen diverse scholen, besturen en opleidingsscholen. In het project ‘Begeleiding Startende Leraren’ (BSL) heeft OCW driejarige inductiearrangementen gestimuleerd in verschillende regio’s.

Hoe kunnen we de begeleiding van startende leraren de komende jaren verder versterken? Wat kunnen leren van alle kennis en ervaring die in de afgelopen jaren is ontwikkeld? Om deze vragen te beantwoorden organiseert het Platform Samen Opleiden & Professionaliseren VO op 20 mei een uitwisselingsbijeenkomst over het onderwerp ‘begeleiding startende leraren in de praktijk’. Ervaren opleidingsscholen en BSL-experts delen gericht hun ervaringen, en daarnaast is er volop gelegenheid tot uitwisseling met andere deelnemers, bijvoorbeeld via ‘speedsparren’.

Programma

  • Inloop met koffie en thee
  • Welkom en kennismaking
  • Presentatie: de urgentie van begeleiding van starters – door Willem van der Wolk (werkgroep projectleiders landelijk BSL-project)
  • Interactieve sessie 1: speedsparren over BSL
  • Interactieve sessie 2: pitches met voorbeelden uit de praktijk en tafelgesprekken met ervaren koppelpartners en BSL-experts
  • Toelichting: het koppeltraject in 2019
  • Afsluiting en ruimte voor vragen
  • Borrel

Koppeltraject 2019

Deze uitwisselingsbijeenkomst is onderdeel van het koppeltraject 2019. Het koppeltraject biedt opleidingsscholen, scholen en besturen de mogelijkheid om gekoppeld te worden aan een expert. Het leren van en met elkaar vindt niet alleen plaats in de koppels, maar ook tijdens  uitwisselingsbijeenkomsten zoals op 20 mei. Ook niet-deelnemers aan het koppeltraject zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze bijeenkomsten.

Praktische informatie

Plaats, datum, tijd: Utrecht: maandag 20 mei 2019, 14:00 – 17:00u (inloop vanaf 13.30u)
Locatie: VO-raad, Aïdadreef 4 in Utrecht
Doelgroep: De bijeenkomst is bedoeld voor alle (aspirant) (opleidings)scholen en besturen in het VO die graag willen uitwisselen over het thema BSL, waaronder ervaren koppelpartners en deelnemers aan het koppeltraject van het Platform Samen Opleiden & Professionaliseren.
Aanmelden: De inschrijving is gesloten

Gerelateerde berichten