Mariëlle Theunissen is sinds 2016 lector Samen Opleiden bij Kenniscentrum Talentontwikkeling van de Hogeschool Rotterdam en houdt een blog bij over samen opleiden.

21CS en Internationalisering

Als lector maak ik deel uit van het Lectorenplatform 21 Century Skills. Een bont gezelschap van lectoren uit allerlei vakgebieden zoals kunst, techniek, gezondheid en onderwijs. Eén van de medelectoren is een collega van Kenniscentrum Business Innovation van Hogeschool Rotterdam, en zo kwam het dat hij mij vroeg om drie Expertsessies over 21 CS te leiden tijdens een internationaliseringsconferentie van Hogeschool Rotterdam. Het moest in het Engels, ik was dubbel voorbereid. Op tijd liep ik naar het chique World Trade Center, hartje Rotterdam. Ik kwam binnen in een ruimte waar ik vrijwel niemand kende. Ik voelde me een beetje verloren tussen de lunchende en pratende mensen. Grappig genoeg is dat het gevoel wat mensen ervaren als ze alleen naar het buitenland reizen. Niemand kennen, en als je iets nodig hebt, zit er niets anders op dan zelf het initiatief nemen en anderen – vreemden – aanspreken.

De drie Expertsessies verliepen heel levendig, en ook totaal anders. Ik gaf telkens een inleiding over mijn onderzoeksterrein en mijn onderzoek naar de 21 CS ‘samenwerken’ bij duo-stages en co-teaching. Daarna sprak ik over de 21 CS. Het was voor velen een eye-opener dat veel 21 CS helemaal niet van nu zijn, maar al sinds dat er mensen op de aarde zijn, zoals samenwerken, problemen oplossen en communiceren. Ook benoemde ik dat  een aantal 21 CS geen vaardigheden zijn, maar meer karakterkenmerken, zoals leiderschap en creativiteit. En dat het maar de vraag is in hoeverre dit soort skills in het onderwijs aangeleerd, laat staan getoetst kunnen worden. Natuurlijk zijn er ook echte 21 CS, zoals informatiegeletterdheid en informatiemanagement: kritisch leren omgaan met heel veel informatie.

image

In de eerste sessie bespraken we de kansen en valkuilen bij het aanleren van 21 CS in het onderwijs: hoe verwerk je ze in het curriculum en hoe toets je ze? In de tweede sessie ging het over de vormgeving van internationalisering in virtuele vorm (Skype, Internet) versus the real experience: het gevoel wakker te worden onder een ander plafond en op jezelf te zijn aangewezen. In het derde gesprek werd duidelijk hoezeer digitale media invloed hebben op de kwaliteit van communiceren van mensen. Mensen die continu communiceren via tekst, zoals whatsapp, vinden het vaak moeilijk om te bellen of een gesprek te voeren. We concludeerden dat face-to-face en ear-to-ear contact wel eens tot de volgende generatie 21 CS zouden kunnen gaan behoren en een expliciete plek verdienen in het curriculum van toekomstige professionals.

Overzicht andere blogposts

.

Over Mariëlle Theunissen

Mariëlle Theunissen is onderwijskundige en voltooide haar doctoraal opleiding Onderwijskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. In 1995 promoveerde zij op een proefschrift naar samenwerking tussen onderwijsorganisaties. Tijdens en na haar promotie werkte Mariëlle als lerarenopleider aan de lerarenopleiding van de Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Rotterdam. Tevens is zij docent muziek en CKV aan het Alfrink College in Zoetermeer en is zij betrokken bij de ontwikkeling van de Opleidingsschool Haaglanden.