PO

Regio van de maand PO | Zuid-Limburg

“De organisatie staat als een huis”

Partnerschappen geven het samen opleiden allemaal op hun eigen manier vorm en inhoud. In deze rubriek portretteren we steeds kort een partnerschap. Deze keer nemen we een kijkje in Limburg. Hoe gaat het daar? We vragen het aan Mieke Groten. Zij werkt bij De Nieuwste Pabo in Sittard en is coördinator van het partnerschap Samen Opleiden in de regio Midden-Limburg.

Wat is kenmerkend voor het samen opleiden in jullie regio?

“Ons oersterke netwerk waarbij, op één bestuur na, alle schoolbesturen in de regio zijn aangesloten. We hebben een stabiele organisatiestructuur, waarin op alle niveaus regelmatig overleg is. De organisatie staat als een huis en er zijn duidelijke afspraken over de verwachtingen en rollen. We hebben gezamenlijk een goed curriculum ontworpen en zijn samen met het werkveld verantwoordelijk voor de begeleiding en beoordeling van studenten.”

Wat zijn de komende periode jullie belangrijkste uitdagingen?

“Allereerst is er het toenemende lerarentekort. Dat is hier echt een groot probleem. Daarom zijn we gestart met de ontwikkeling van een zij-instromerstraject. Daarnaast hopen we meer mensen voor het vak te interesseren door ons curriculum te flexibiliseren.

Ten tweede gaan we het Samen Opleiden de komende jaren verbreden en verdiepen. Ofwel: we willen dat alle scholen in de regio kunnen profiteren van de opbrengsten van onze samenwerking (in de vorm van Communities of Practice en Communities of Learning), we willen ons nóg meer gaan richten op de professionalisering van startende en zittende leraren, en we willen het Samen Opleiden inhoudelijk verder verbeteren, onder andere door de begeleidingsvaardigheden van mentoren te trainen.”

Meer informatie
Mieke Groten,  m.groten@denieuwstepabo.nl 

Gerelateerde berichten