PO

30 november: Masterclass Observeren en coachen van leraren – PO

Tijdens de Masterclass ‘Observeren en coachen van leraren’ spreekt hoogleraar onderwijskunde Wim van der Grift over de ontwikkeling van startende leerkrachten en de meerwaarde van goede begeleiding m.b.t. didactische vaardigheden. Hij geeft een toelichting op de kenmerken en succesfactoren van goede begeleiding (observeren, diagnosticeren en coachen).

Hoeveel bevoegde beginnende leraren verlaten voortijdig het beroep?

Gedurende drie jaar zijn 338 leraren gevolgd die net als leraar begonnen waren. Na drie jaar had 30% de school verlaten waar ze hun beroepsloopbaan begonnen waren. Echter: veel van deze ‘schoolverlaters’ bleken niet of nog niet bevoegd of zijn naar een andere school gehopt. Van de echt bevoegde beginnende leraren vertrekt 5% in het eerste jaar, 4% in het tweede jaar en bij de steekproef van dit onderzoek, vertrok niemand in het derde jaar.

Waarom verlaten beginnende leraren voortijdig het beroep?

De belangrijkste verklaringen voor vertrek uit het beroep waren niet het zelfvertrouwen of de beroepsstress, maar de ontevredenheid met het beroep en vooral de eigen pedagogisch didactische vaardigheid. De bevoegde beginnende leraar die stopt met het beroep, scoort veel lager op deze beroepsvaardigheid.

Observeren, diagnosticeren en coachen

Met observeren, diagnosticeren en coachen van leraren in hun zone van de naaste ontwikkeling kunnen we het vaardigheidsniveau en dus ook de differentiatievaardigheden van beginnende en ervaren leraren aantoonbaar verhogen.

Praktische informatie

Datum: 30 november 2016
Tijd: 13.00 tot 17.00 uur
Locatie: Domstad, Koningsbergerstraat 9 in Utrecht
Voor wie: Schoolopleiders en andere betrokkenen bij het ‘opleiden in de school’
Maximum aantal deelnemers: 50
Kosten: aan deelname zijn geen kosten verbonden
Aanmelden: Aanmelden is niet meer mogelijk, aangezien het maximaal aantal deelnemers is bereikt.

Gerelateerde berichten