Terugblik conferentie ‘Samen Sterker’

Op 2 juni reisden zo’n 300 deelnemers uit het primair en voortgezet onderwijs naar Doorn voor het tweede congres van het Steunpunt Opleidingsscholen. Onder het motto ‘Samen Sterker’ volgden zij een veelzijdig programma, waarin zij kennis namen van good practices en nieuwe ontwikkelingen van opleiden in de school. “Ik kom hier om mijn kennis te verdiepen”, aldus de coördinator van de Academische Opleidingsschool Midden Brabant.

Verbinden

Na een opwarmertje van dagvoorzitter Peter Heerschop – nu cabaretier, ooit leraar bewegingsonderwijs – opende Simone Walvisch, vice-voorzitter van de PO-Raad, het congres. “Het Steunpunt Opleidingsscholen heeft het netwerk van de opleidingsscholen in kaart gebracht, zodat scholen elkaar weten te vinden en de kennis wordt gebundeld”, vertelde Walvisch. “De volgende stap is om opleiden, ontwikkelen en onderzoek met elkaar te verbinden. Daaraan draagt dit congres bij.” Die boodschap werd op allerlei manieren vertolkt in het programma van het congres, waarin de woorden ‘samen’ en ‘kwaliteit’ veelvuldig vielen.

Meer dan veertig sessies

Na een aantal korte ‘pitches’ en een forumdiscussie in de grote zaal, waaierden de deelnemers uit over het terrein van Landgoed Zonheuvel om workshops bij te wonen. Naar keuze, want het aanbod is groot; meer dan veertig sessies. Naast sessies waarin praktijken van opleidingsscholen in primair en voortgezet onderwijs centraal stonden (‘Praktijk-in-Beeld sessies’), konden deelnemers ‘themasessies’ volgen over allerlei onderwerpen: van, ‘het werkplekcurriculum’, ‘het werven van studenten’ en ‘praktijkbegeleiding’ tot ‘kwaliteitszorg’, ‘de relatie tussen OiS en HR-beleid’ en ‘beleidsontwikkelingen’.

Successen en ambities

Als er tijdens het congres één ding duidelijk werd, dan was het wel dat er de afgelopen jaren veel is bereikt. De samenwerking tussen opleidingen en scholen heeft ertoe geleid dat de kwaliteit van het opleiden in de school sterk is verbeterd. Dat bleek onder meer uit de succesvolle voorbeelden in de Praktijk-in Beeld-sessies. Maar naast de successen, zijn er ambities. “We hebben veel bereikt, maar we zijn er nog niet” is een veelgehoord geluid. Opleidingsscholen zijn ambitieus, zo blijkt uit de vele plannen en voornemens die de revue passeren: nog intensiever samenwerken, breder opleiden, investeren in curriculumontwikkeling, flexibele trajecten realiseren, meer kijken vanuit het perspectief van de school, meer (en systematisch) investeren in kwaliteit en meer gebruikmaken van de expertise van hogescholen en universiteiten. De sprekers en de deelnemers gaan ervoor.

Kwaliteit

“Kwaliteit is een moeilijk begrip,” zegt dagvoorzitter Peter Heerschop tot slot. “Maar we herkennen het wel als we het zien. Het gaat daarbij om de verbinding. Een les is geslaagd als de leraar en de leerlingen het geslaagd vinden.”

Verslag en presentaties

Leest u hier het uitgebreide verslag van de conferentie. Benieuwd naar de presentaties en de posters uit de ‘Praktijk-in-Beeld sessies’? Klikt u dan hier.

 Sfeerimpressie

 Met dank aan Sanne Lagerberg Fotografie

Gerelateerde berichten