9 juli 2018

BLOG Samen opleiden: Over de zomer heen kijken

Mariëlle Theunissen is sinds 2016 lector Samen Opleiden bij Kenniscentrum Talentontwikkeling van de Hogeschool Rotterdam en houdt een blog bij over samen opleiden. 

Over de zomer heen kijken

In mijn vorige blog blikte ik terug op het schooljaar 2017-2018, nu is het tijd om vooruit te kijken naar schooljaar 2018-2019. En dat belooft een mooi jaar te worden!

Adolescentiepsychologie, het vak dat we samen met de opleidingsscholen hebben herontworpen tot een leerwerktaak die in de schoolpraktijk wordt uitgevoerd, is opnieuw geëvalueerd, dit keer onder studenten. Na de zomer schrijf ik de rapportage, maar nog veel interessanter: het is de opmaat voor opnieuw verder ontwikkelen en verbeteren van een mooi stukje onderwijs, waarin we de praktijk, de theorie en de leervragen van de student weten te koppelen. En dat net nu ik deel ga uitmaken van het auteursteam van het handboek waarmee we werken, zodat ik ook aan de kant van de theorie kan meewerken aan de versterking van de inhoud van de leerwerktaak.

Alle data van het onderzoek naar duo-stages zijn binnen. Hoog tijd om na de zomer rapport op te maken! Maar daarna komt het belangrijkste deel van het werk: de doorwerking van de uitkomsten van het onderzoek in de voorbereiding van studenten op het lopen van stage in tweetallen en de verbetering van de begeleiding van deze duo’s door werkplekbegeleiders. Er starten na de zomer ook enkele duo’s in een tweedejaars stage, die ik intensief wil gaan volgen: wat doen ze precies, wat gaat goed, wat loopt stroef? Dat wordt een mooi vervolgonderzoek. Scholen geven aan interesse te hebben om de mogelijkheden van twee of meer docenten op een groep leerlingen te verkennen. Dat gaat verder dan in tweetallen op stage gaan en raakt ook het werk van leraren in functie. Co-teaching komt steeds meer onder de aandacht!

image

Wat betreft het ‘Toekomstbehendig opleiden’ zijn de eerste contacten gelegd en de eerste wensen voor onderzoek naar de ‘Opleidingsschool 2.0’ geuit. Welke vernieuwende vormen van opleiden in de school treffen we aan? Passen deze vernieuwende vormen bij vernieuwende scholen? In de kranten stond het pas nog in duidelijke bewoordingen: 1 op de 5 scholen voor voortgezet onderwijs laat het traditionele 50 minuten rooster los en zoekt naar varianten die beter passen voor hun leerlingen dan ‘one size fits all’. Vooral in regio’s met noodzaak tot vernieuwing, bijvoorbeeld omdat er sprake is van krimpende leerlingaantallen, is er sprake van een dergelijke impuls om te zoeken naar vernieuwing.

Maar nu eerst vakantie. Er lonkt een prachtige en bijzondere reis per camper door Zuid-West Canada. Let’s go!

Over Mariëlle Theunissen

Mariëlle Theunissen is onderwijskundige en voltooide haar doctoraal opleiding Onderwijskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. In 1995 promoveerde zij op een proefschrift naar samenwerking tussen onderwijsorganisaties. Tijdens en na haar promotie werkte Mariëlle als lerarenopleider aan de lerarenopleiding van de Radboud Universiteit Nijmegen en Hogeschool Rotterdam. Tevens is zij docent muziek en CKV aan het Alfrink College in Zoetermeer en is zij betrokken bij de ontwikkeling van de Opleidingsschool Haaglanden.


Nieuws 19 februari 2019

Huisacademies: dé beweging voor professionalisering en onderwijsontwikkeling

Het opleiden en professionaliseren van leraren, schoolleiders en andere medewerkers kan op verschillende manieren. De afgelopen jaren zijn er steeds […]

Meer lezen »

Nieuws 11 februari 2019

Leren van en met elkaar? Neem deel aan het koppeltraject!

Bent u een aspirant-opleidingsschool in het VO en volop in ontwikkeling? Is uw school of bestuur op zoek naar mogelijkheden […]

Meer lezen »